Debatter del 2: Skrämmande förakt mot oliktänkare

Insnöade fantasier. Extremistgrupp. Hoppas du ser världen med friskare ögon någon dag. Sinnesjuka kulten. Monster. Idiot. Hjärntvättad. Inskränkta, trångsynta, fördömande åsikter. Folkvettet försvann. Medeltiden ringde, de vill ha sina åsikter tillbaka.

Dessa ordval är tydligen helt okej i en nätdebatt, åtminstone om man uttalar sig i en debatt där man uttalar sig om en åsikt som man tror är i minoritet. Alla dessa sårande ord kommer från en och samma debatt (som min fru tidigare bloggat om). De hörde inte till de ca 20 kommentarer som blivit borttagna av bloggadministratören, jag antar att de var ännu värre då…

Fastän jag själv inte tar ställning i frågan som diskuterades tycker jag det är mycket obehagligt att man måste få motta så här mycket förakt för att man inte ser på olika saker på samma sätt som majoriteten gör. Det är för mig helt obegripligt att sådana här yttranden ofta kommer från människor som anser sig vara liberala. Betyder inte liberal att individens frihet är något mycket viktigt? Ändå verkar man vilja begränsa åsiktsfriheten…

Man märker ibland hur mycket ilska och förakt människor bär på. Ofta verkar ilskan komma ut mot människor som är annorlunda – tydligen intalar man sig själv att det är okej då. Speciellt enkelt verkar det vara att intala sig själv att en person som man själv tycker föraktar andra är värd att föraktas. Ett sådant tankesätt leder förstås aldrig till något gott, bara till mera förakt.

En parentes i sammanhanget: det känns trist att likriktningen är så total idag. Vissa påstår att det är TV:n som medfört en allt större likriktning. Med andra ord är det dumburken som säger hur vi skall vara och hur vi skall tänka. Tragiskt.

Lämna en kommentar